Scrum Master: Хто Такий, Чим Займається І Як Ним Стати

Розробка стає «конструктором», в який замовник може «грати» виходячи зі своїх завдань. Розробка ведеться невеликими «марш-кидками» – спринтами. У нас тривалість спринту зазвичай становить днів, його результатом майже завжди має бути якийсь завершений продукт, який можна показати стороні замовника. Історія скрам простежується із 1986 року, коли у журналі Harvard Business Review була опублікована стаття “Гра розробки нових продуктів” Хіротаки Такеучі та Ікудзіро Нонаки. У статті описано, як такі компанії, як Honda, Canon і Fuji-Xerox, використовують масштабований і командний підхід до розробки нових продуктів.

Scrum – це один із підходів, який дозволяє будувати гнучкі (agile) процеси в організації. Зокрема Scrum допомагає налагодити та покращувати процеси продуктової розробки. Важливо сказати, що SCRUM не такий і простий для замовника. Декому хочеться просто заплатити та забути про проект на кілька місяців, а потім отримати сайт своєї мрії. На жаль, практично такий підхід майже ніколи не працює. За такої розробки продукт постійно проходить випробування на свою життєздатність та відповідність бізнес-логіці, а ризики «обвалення» проекту знижуються до мінімуму.

Використання новин з сайту дозволено лише за умови посилання (гіперпосилання) на «Європейську правду», Републікація повного тексту статей, інтерв’ю та колонок – заборонена. Український центр європейської політики у співпраці з Центром політико-правових реформ пропонують перелік цільових індикаторів щодо функціонування судової системи. Їх визначили за результатами основні поняття в Scrum аналізу чинного законодавства України та його практичного застосування. Однією з причин складнощів у виконанні індикаторів, попереджають Булана та Мельник, є  підхід загальних формулювань. Ці індикатори обов’язкові для кожного переговорного розділу і необхідні для того, щоб продемонструвати результати проведених країною-кандидатом реформ.

  • «Страж» почав створюватися в 2005 році згідно каскадної моделі.
  • Kanban підтримує існування кількох вузькопрофільних груп.
  • Головною задачею є покращення якості кінцевого продукту.
  • На цьому етапі замовник висловлює свою думку, вносить корективи, робить запит про додатковий функціонал і т.д.
  • Принципова різниця між скрам-майстром та проджект-менеджером полягає в їхньому фокусі.

Це скоріше для того, щоб чітко та злагоджено виконувати певний етап та отримувати зворотній зв’язок. Тобто головний акцент тут йде на якість кінцевого продукту. При цьому команда має самостійно вирішувати терміни, коли вони зможуть завершити той чи інший етап.

Корпорації вдалося успішно масштабувати скрам під свої розміри. Перекладено, адаптовано й доповнено командою BrainRain у відповідності з єдиним офіційним документом, де пояснюється зміст скраму — Скрам Гайдом (The Scrum Guide Reordered, 2020). У 1995 році Джеф Сазерленд і Кен Швабер привели скрам в систему у статті «Розробка програмного забезпечення за скрамом» (SCRUM Software Development Process).

Безліч прикладів, інструментів, скрам-методів в дії, без води і теорії. Використовуються Звіти за відповідний проміжок часу, ​“клієнтський доступ” до проектів (видно прогрес, проте не видно внутрішню кухню), коментарі та емоції. Scrum методологія створена американцями Джеффом Сазерлендом, дослідником і бізнес-консультантом, і Кеном Швабером, практикуючим програмістом, в 1993 році.

Щоб уникнути затягування термінів, ми починаємо роботу над проектом з досліджень, глибоко залучаємося до бізнес-замовника, ретельно все плануємо та завчасно збираємо дані. За підсумками кожного етапу ми звітуємо перед клієнтом. Звичайною справою є мітинги сторони замовника (Product Owner) із командою розробки. За кожним замовником ми закріплюємо менеджера, який готовий відповідати на запитання у режимі 24/7.

Методологія Scrum основні принципи

Поставлені цілі та досягнення візуалізуються, що дозволяє підвищити мотивацію команди. Scrumboard — це інтерактивні дошки, де відображаються всі події в реальному часі. Таким чином візуалізуються задачі, що мають бути вирішені протягом одного спринту, та хід їх виконання.

Sprint Retrospective – мітинг, на якому вся команда робить аналіз спринту. Ретроспектива — це майданчик для висловлювання своєї думки та побажань щодо всіх робочих нюансів. Спочатку методологія використовувалась у відомій виробничій системі Toyota. Але дуже швидко її стали застосовувати в усіх сферах діяльності. Саме з методології Kanban розвинулась система ощадливого виробництва.

Саме на такій зустрічі команда отримує максимально докладний зворотний зв’язок від замовника. За підсумками оцінки виконаної роботи та побажань клієнта коригується план наступних спринтів та оновлюється список завдань. Product Owner (власник продукту) забезпечує постійний зв’язок із замовником.

Методологія Scrum основні принципи

У скрамі існує три ролі, що разом утворюють скрам-команду.

Як правило, результат спринту – це робочий продукт з очікуваним приростом функціоналу. Ідея полягає в тому, щоб кожен відрізок приносив результат, який можна продемонструвати замовнику. Після схвалення та коментаря від клієнта команда приступає до наступного спринту і весь процес повторюється. Через таку циклічність роботи Scrum називають ітеративним методом. Це документ, у котрому відображені всі ідеї, які мають бути присутні в кінцевому продукті. В нього додаються не тільки специфічні завдання, але й будь-які побажання, що важливі для власника.

Методологія Scrum основні принципи

Одними з найскладніших будуть реформи у сфері засадничих норм та цінностей ЄС, що у термінології Євросоюзу мають назву Fundamentals. Щоб досягти лідерства, компанії недостатньо мати найбільший бюджет на просування. Scrum (дослівно “сутичка”) — це термін, взятий з регбі, коли гра відновлюється після фолу або коли м’яч покидає гру. Школа бізнесу Нова Пошта – інтенсивний освітній практикум для власників малого та середнього бізнесу.

Методологія Scrum основні принципи

Він розуміє цінність та призначення продукту, а також визначає набір завдань та їхню пріоритетність. Загалом на плечі Product Owner лягає реалізація взаємодії команди із замовником та координація розвитку проєкту. Метрика поточних задач дозволяє покінчити з довгими сперечаннями з приводу виконання конкретної дії, або заморозки проєкту у стані «майже готово».

На ринку, що постійно розвивається, вимоги до товару змінюються вже у процесі. Крім того, замовник на початковому етапі часто не враховує або об’єктивно не може передбачити всіх нюансів, а потім у нього періодично виникає гостре бажання вносити «правки». Саме так називається кожне невелике підзавдання, з яких складається проект. Всі спринти повинні бути однаковими за тривалістю, та ви не повірите, але найчастіше довжина одного — два тижні, рідше за місяць. А скільки саме, залежить від особливостей вашого проекту. Здебільшого в скрам-майстра перекваліфіковуються ІТ-фахівці суміжних напрямів.

Scrum більш структурований та має чіткі терміни виконання задач. Kanban не має вираженої структури та постійно змінюється, але надає чітке уявлення про те, що кожен член команди зараз робить. Scrum — це кістяк процесу, який включає набір методів і попередньо визначених ролей. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку та перспектив на посаді обов’язкове проходження офіційної сертифікації.

Важливо розібратися в суті методологій та в загальних термінах. Це допоможе вибрати систему, відповідну для поставлених у компанії задач. Product backlog — це документ, який має список вимог до функціональності, які упорядковані згідно зі ступенем важливості. Product backlog представляє список того, що повинно бути реалізовано. Елементи цього списку називаються «історіями» (user story) або елементами backlog-у (backlog items). Product backlog відкритий для редагування усім учасникам Scrum-процесу.

Зберіться на ретроспективу, обговоріть, як поліпшити роботу, які перешкоди усунути. Це може бути непрацююча кавоварка, комп’ютер, що гальмує, некомфортна температура повітря, запальність колеги, недобросовісний підрядник. Коли команда починає працювати по скраму, вирішуються проблеми, які місяцями відкладалися в довгий ящик. На ньому команда за допомогою скрам-майстра і власника продукту вибирають задачі з верхньої частини беклога, які вони встигнуть виконати.

Адже робоча група точно орієнтована на важливість задачі й не розмінюється в потоці вимог та запитів. Ключова особливість методології Аgile полягає у створенні комфортних умов для максимальної цінності як результату роботи всієї команди. При цьому концепція підходить як для сфери IT-технологій, так і для ведення найрізноманітнішого бізнесу.

А прийняття від замовника поправок, що суперечать архітектурі проєкту, загрожує великими тимчасовими витратами та нескінченним переробленням. Проєкт втілюється за підтримки міжнародних донорів, основне фінансування надає National Endowment for Democracy. Донори не мають впливу на зміст публікацій та можуть із ними не погоджуватися, відповідальність за оцінки несе виключно редакція. У 1993 році Джефф Сазерленд і його команда в Easel Corporation створили Scrum для використання в процесах розробки ПЗ. У 1995 році методика була формалізована, однак книгу із детальним роз’ясненням принципів було вперше опубліковано лише у 2014 році. Особливо корисна система для проєктів, де потрібне постійне спілкування з замовником та отримання інструкцій щодо подальших змін.

Розробники можуть випробувати переваги тих чи інших технологій та перевіряти свої гіпотези. Команда WEZOM за свій багаторічний досвід прийшла до того, що веде для клієнта відкриту звітність щодо проекту через електронні документи. Заводиться таблиця, до якої заносяться етапи проекту та терміни їх виконання, туди ж вирушають усі доопрацювання. Scrum проєкти відрізняються прозорим процесом роботи, який легко контролювати та адаптувати під нові вимоги. Регулярні наради дають можливість швидко реагувати на побажання замовника та ефективно вибудовувати роботу всередині команди. На етапі планування спринту визначається набір завдань, які оцінюються та призначаються фахівцям.